HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Hallgatók a hulladéklerakón

2013.05.27. 12:48 fvikusz

Az egyetemi tanulmányok során, amik a legjobban megmaradnak, azok:

  • a laborgyakorlatok, ahol tényleg valami kézzelfoghatót csinál az ember, pl. valamilyen beazonosíthatatlan szerves vegyületet, amitől évekkel később is bűzlik a szekrény, ahová gondosan és büszkén elrakta,
  • az egyéni feladatok, amikor egy kisebb témában valóban elmerül az ember,
  • és az üzemlátogatások, ahol egy kis bepillantást lehet nyerni arról, hogy a valóságban hogy is zajlanak a dolgok,
  • meg persze az egyetemi bulik, de ez most nem tartozik ide.

ASA_2012_BMEhallgatok_12_resize2_cr.jpgIdén harminc első éves MSc-s környezetmérnök hallgatót vittem el az .A.S.A. gyáli hulladéklerakójához, ami valóban egy európai szintű lerakó. Amikor először jártam a tetején, azt gondoltam, hogy ide bizony minden embert el kellene hozni, hogy lássa, mennyi szemét is van, és mi minden van benne. Talán leghatásosabbak a fél gumilabdák és a hiányzó karú műanyag babák, és a legérdekesebb, hogy paradicsom nő a tetején! A szemétbe kidobált paradicsom magjaiból rendes bokrok nőnek, ha nem is lédús piros, de satnya zöld terméssel.

Jó volt látni, hogy a hallgatók tényleg élvezik a túrát, aktívak, kérdeznek, érdeklődnek. (Persze mindig akad egy-két ember, aki csak a kisötösért vette a P1080255_rescr3.jpgfáradtságot a tereplátogatásra, de azért csak-csak nekik is átmegy valami.) Két dolgot kiemelnék, ami a legjobban megmaradt:

  • A rengeteg hulladék láttán az őszinte felháborodás, hogy miért nincs a lakosság a szelektív hulladékgyűjtésben motiválva, illetve rákényszerítve, és az őszinte naivitás azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működnek ezek a dolgok a Magyarországon.
  • A visszatérő kérdés, hogy vajon keresnek-e környezetmérnököt a céghez? Úgy tűnik, manapság ez a legnagyobb kérdés.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr885320144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása