HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

A tesztorganizmusoknak lelke van

2013.03.25. 15:49 fvikusz

A környezettoxikológiában tesztorganizmusokat használunk káros vegyi anyagok és szennyezett környezeti minták toxicitásának vizsgálatára. A tesztorganizmus lehet pl. baktérium, egysejtű állat, rovar, szárazföldi vagy vízinövény. Ezeket olyan körülmények között tartjuk fenn, amely számukra a legmegfelelőbb és egy laboratóriumban is megoldható. A baktériumokat és az egysejtű állatokat például tápoldatban vagy szilárd táptalajon (mely tartalmazza a számukra fontos szerves és szervetlen tápanyagokat), a vízinövényeket tápsóoldatban termosztátban (amely állandó hőmérsékletet biztosít) és megfelelő hullámhosszú fényforrással megvilágítva, a „nappalok és éjszakák” ciklusának biztosításával.

Néhanapján azonban az ember minden leírást betart, mindent pontosan ugyanúgy csinál, mint azelőtt, és a tesztorganizmusai mégis másként viselkednek! Sőt, a tapasztalatok szerint két különböző embernek is néha teljesen más arcukat mutatják. Például az egyik kolléganőm igazi fotobaci suttogó (a fotobaci hivatalos neve nishiguchi_bobtail_squidkicsi_cr_res.jpgAliivibrio fischeri, korábbi neve Photobacterium phosphoreum, de magunk között csak fotobacinak becézzük). Ezek a világító baktériumok eredetileg a tengerekben élnek, például tintahalakkal együtt (lásd a képen), és a környezettoxikológus számára előnyös tulajdonságuk, hogy a fénykibocsátást csökkentik, ha kedvezőtlen körülmények közé kerülnek.

Ha mérni akarunk vele, olyan baktériumszuszpenzióra van szükség, ami megfelelően világít. Mindent a leírás szerint végigcsinálva ez néha csak nem akar összejönni. És akkor jön M. és tápoldatot készít, és átoltogat, és bűvöl (titokban hosszan beszél hozzájuk) és egyszer csak készen van a tökéletes baktérium adag, ami előtte senkinek sem sikerült. Ennek csak egy magyarázata lehet: a tesztorganizmusoknak igenis lelkük van és megérzik a törődést, a pozitív energiát! Csakis így működhet.

További információ a fotobaciról a KÖRINFOn.

Szólj hozzá!

Címkék: környezettoxikológia labormunka világító baktérium

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr165110243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása