HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Az egy mólos sósav esete

2013.11.27. 21:36 fvikusz

- Igen, és akkor ezeket az ampullákat ki kell főzni egy mólos sósavban. Oké?HCl_res.jpg
- Persze, oké, sima ügy.

Hm. 1 mólos sósav. Az hogy is van? A hidrogén móltömege az 1, az még megvan, a klóré – hm, valami 37? 37,2
 talán? Hú, de régen kellett, régebben persze fejből tudtam. Na, nem baj, elsunnyogok, megnézem egy periódusos rendszerben. Oké: 35,45, majdnem eltaláltam. Akkor lássunk is neki. Na de a sósav, annál a tömény nem is tömény, hanem csak valahány százalékos. Ezt titokban meglessük. Igen, 37%, rajta van az üvegen. De ebből most akkor hogy lesz 1 mólos?

(Másik embertől): - Hello, Te hogy is szoktad az ampullákat kitisztítani?
- Azokat ki kell főzni sósavban.
- És milyen koncentrációjú sósavat használsz?
- Egy mólosat. (Ez a világ legtermészetesebb dolga. Pofonegyszerű.)

Csönd. Egy PhD-vel azért mégsem kérdezhetem meg, hogy de Neked véletlenül nincsen meg kiszámolva, hogy akkor pontosan mennyi 37%-os sósavat is kellene 1 liter vízhez adni, hogy 1 mólos legyen? Téblábolás. Ilyen nincs. Nincs mit tenni, elosonok a számítógéphez. Google keresés: 1 M HCl. Első találat: „How do you prepare a solution of 1 M HCl?" Éljen, meg vagyok mentve. Nem is vagyok olyan gáz. MÁSOK SEM TUDJÁK!

Jójó, de ha nagyon akartam volna, akkor ki tudtam volna számolni, csak hosszabb idő lett volna...

Szólj hozzá!

Címkék: labormunka

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr185661654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása