HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Hódok vs. aranysakálok

2013.12.27. 23:08 fvikusz

Kiskorában az ember mindenféle furcsa foglalkozásokat talál ki magának, ha megkérdezik a felnőttek, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Egypárra tisztán emlékszem: állatgondozó, csillagász, meteorológus. Azt hiszem, az már akkor is tisztán látszott, hogy valamilyen természettudományos foglalkozást fogok választani, amikor kéregmintákat vettem a kertünkben lévő fákról egy papír és színes zsírkréták segítségével (az ötlet egy természetbúvár könyvből származott, amit már ki tudja, hogy melyik rokontól kaptam, de ez úton is köszönet érte).

Nemrégiben egy konferencián járva végre egy olyan előadást hallottam, melynek hatására felelevenedtek a régi szép emlékek, az ökológiai és nomád táborok az erdő közepén, a növény mintavételek a rét közepéről és a növénynevek tanulgatása, az erdőjárás és a rettegés az éjszakai hangoktól, ami jó esetben a faluból idetéved kutyától, rossz esetben egy vaddisznó vagy ki tudja milyen rémisztő vadállattól származtak.

Ez az előadás a hódokról szólt. Valójában bármi másról is szólhatott volna, a lényeg az előadó szenvedélye volt a foglalkozása iránt (mondhatni, hogy az egyetlen hód szakember itt kis hazánkban, persze ki is foglalkozna pont velük). De azért pár szót a hódokról. Tudtátok, hogy:

  • A hód a 19. század derekán tűnt el Magyarországról, majd 120 évvel később jelent meg újra, és mára komplex közösség alakult ki?
  • Egy hódvárban statisztikailag 3,5 hód lakik?
  • A hód az emberen kívül az egyetlen élőlény a Földön, aki gátak építésére és vízszintszabályozásra képes, akár a világűrből is látható méretű hódvárak kialakításával? Úgymond egy igazi „ökológiai mérnök".
  • A hód elterjedése konfliktusokat generál, mivel természetes ellensége nincsen, de az erdők kirágásával jelentős károkat okoz?
  • Magyarországon ma egyedülálló populációdinamikai esemény zajlik: a hód és a délről érkező aranysakál, ami a hód potenciális ragadozója egyszerre és természetes módon települ vissza a nyugati területekre?
  • A hód valójában bazi nagy? A legnagyobb testű őshonos rágcsálónk, akár 30 kg is lehet.hódék.jpg

Mindenkinek egy hódot! (Kurt Vonnegut után szabadon.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr515714020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása