HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

A terepen – örömök és bánatok

2013.03.26. 15:28 fvikusz

Egy kutatási projektben a kedvenc részem az, amikor szabadföldön végzünk kísérleteket és ki kell járni a terepre. Arra már hamar rájöttem, hogy a környezetvédelem esetében a terepre járás sajnos nem gyógyfürdőzést, tengerparti nyaralást vagy a természet szépségében való elmerülést jelenti, hanem olyan „szép" helyek látogatását, mint a gyöngyösoroszi korábbi ólom- és meddőanyag fűves.JPGcinkbánya területét vagy a gyáli hulladéklerakót. (Na jó, aki szennyvíztisztítással foglalkozik, annak talán egy kicsivel még rosszabb.)

Azért ennek is megvannak a szépségei, például amikor a gyöngyösoroszi bánya bezárásán dolgozó bányászok a kísérletünk csodájára jártak, amiben a savanyú és nagy fémtartalmú, évtizedek óta csupasz meddőanyagon kinőtt a zsenge zöld fű, vagy amikor a vörösiszappal szennyezett talajon március elején (még a havazás előtt) vörösiszap fűszálakkal_kicsi.jpgkinőttek az első fűszálak.

De itt a másik oldal is, a magyar valóság, hogy egy szabadtéren végrehajtott kísérletnél a legfontosabb a védelem, a megfelelő elkerítés, őrzés, lámpa, biztonsági kamera, kutyás őrök, vagy ki tudja, mi kellene. Amikor idén tavasszal ugyanis kimentünk az ősszel összeállított kísérletek helyszínére, akkor a lizimétereket (nagy hengerek talajjal megtöltve) fémcsapok nélkül, az érzékelőket (szerencsére a 12-ből csak egyet) vezetékek nélkül találtuk! Kiderült, pár éjszakával azelőtt a telephelyről a legtöbb mozdítható fémtartalmú dolgot elvitték. Ki gondolta volna, hogy a tervezésnél ezt is figyelembe kell venni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr835173805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása