HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Hát ez nem jött össze! Most mi legyen?

2014.02.26. 20:11 fvikusz

Nemrégiben egy beszélgetés során felvetődött az a kérdés, hogy vajon mit lehet kezdeni egy-egy negatív eredménnyel, sikertelen kísérlettel. Mások számára is szörnyen hasznos lehetne, ha tudná az ember, hogy merre NE induljon el a kutatása során, mely ötletei komplett hülyeségek, milyen kísérletet fölösleges elvégezni, mi az a beállítás/összeállítás, ami biztosan nem működik. És lám, a tudományos élet résztvevői is kezdik felismerni ezt és kezdenek terjedni (bár nehéz rájuk akadni) azok az újságok, ahol negatív eredményeket lehet publikálni!

Jó kérdés persze az, hogy kinek éri meg ezeket az eredményeket publikálni, főként például, ha az újság fizetős, tehát a publikálás költségét a szerzők állják. Vajon milyen haszna van abból az emberfiának, ha mások nem követik el ugyanazokat a hibákat és nem szívnak ők is egy jót próbálkozásaik során? Talán a lényeg pont ugyanaz, mit a pozitív eredmények publikálásának… Minden esetre a szegény elfuserált kísérletekkel rendelkező PhD hallgatók szemében felcsillanhat a remény, a doktori iskolák vezetői pedig törhetik a fejüket, hogy elfogadható-e egy ilyen típusú publikáció a doktorihoz!?

Lássunk néhány folyóiratot, ahol egy vegyész/biológus stb. publikálhatja az sikertelen kísérlet tapasztalatait:

  • Bármilyen kémiával kapcsolatos negatív eredmény beadható a The All Results Journal: Chem-be. Szerintük a kísérletek 60%-a sikertelen! 2010-ben indult és az 5. kötetnél tart. A publikálás benne ingyenes. Bio (szintén 2010 óta), Phys (egyetlen 2011-es számmal) és Nano (még egy szám sem jelent meg) változatban is létezik.
  • Az gyógyszerekkel kapcsolatos eredménytelen kutatásokat a Journal of Pharmaceutical Negative Results folyóiratban lehet megjelentetni, amit 2010-ben kezdtek el és évente 1-2 példány jelenik meg belőle. Az újság arra is bátorít, hogy olyan eredményeket adjon be az ember, amik mások kutatásainak ellent mondanak.
  • Talán a legrégebbi negatív klinikai kutatásokat tartalmazó újság a Journal of Negative Results in Biomedicine, melyben 2000 óta, de igen borsos áron lehet publikálni.
  • A legszimpatikusabb újságnak a Journal of Errology tűnik, melyben azonban mintha a nagy lelkesedés mellett 2012 óta összesen 3 cikk jelent volna meg biotechnológia témakörben és utána a szerkesztők szabadságra mentek. Facebook oldalukon azonban azt hiszem, hogy minden kutató otthon érezheti magát.
  • Alapítás alatt van a Journal of Failed Experiments.

Hogy jó-e ez az egész vagy rossz? A ResearchGate-en minden esetre jól össze lehet veszni rajta!

failing_res2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr775834230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása