HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Tetrahymenáék világa

2014.04.30. 10:24 fvikusz

A Tetrahymena pyriformis egy csillós egysejtű állatka (protozoa) körte alakú sejttel, aki a vizekben és a talajban is jól érzi magát. M. kedvenc környezettoxikológiai tesztorganizmusa.

Szeretjük, mert a környezettoxikológiában egy minta tesztelésére alkalmazott három különböző trófikus szintről származó tesztorganizmus (pl. baktérium - lebontó, növény - termelő, állat - fogyasztó) közül állati tesztorganizmusra jolly joker. Mégsem egy hal, csiga vagy patkány, de mégis állat. Egyébként a biológiai kutatások során széleskörűen használt organizmus, mert könnyen tenyészthető, kicsi a generációs ideje (az az idő, ami alatt a sejtek mennyisége megduplázódik) és izgalmasan két sejtmagja van, melyeknek a szerepe is eltérő. Emellett a sejtek viszonylag nagyok (40-50 nm) és szinte olyan komplexek, mint az emberi sejtek.

Mindenféle izgalmas dolgot lehet rajta vizsgálni: hogyan szaporodik a vizsgálandó mintát tartalmazó közegben, hogyan mozog, változik-e az alakja, hány vakuolumot (membránhólyag, melynek a sejt anyagcseréjében van szerepe) hoz létre, milyen enzimeket termel, hogyan eszi meg és „köpi/kakilja” ki a megevett szilárd részecskéket pl. nanoanyagokat, talajszemcséket, hogyan lehet megfesteni, hogyan lehet könnyen megszámolni stb.

Érdekes kutatási irány a T. pyriformis bioremediációra történő alkalmazása. Kimutatták például, hogy a PAH vegyületeket (policiklusos aromás szénhidrogének) mobilizálják, illetve az arzén metilezésére képesek.

És most akkor álljon itt néhány izgalmas kép róluk:

RM5_0327_3_40x_crres2.jpg

Vörösiszapszemcséket tartalmazó Tetrahymenák

MTT_10ml_30min_40x_crres.jpg

Kékre festett, talajszemcséket tartalmazó Tetrahymena sejtek

RM1_40x_3_crres.jpg

Szaporodó Tetrahymena sejt

Nincs mit tenni, bár egysejtűek, de nagyon cukik! Lehetne háziállatnak tartani, mint például a papucsállatkát!

Szólj hozzá!

Címkék: környezettoxikológia Tetrahymena pyriformis

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr366099494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása