HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Mi is az a biomérnök?

2013.03.13. 16:02 fvikusz

Egy átlagos bemutatkozó beszélgetés:

- És Te mivel foglalkozol?
- Biomérnök vagyok.
- (Zavart arccal) És az mi?

És ez egy általánosan lezajló párbeszéd fiatalokkal és idősekkel, mérnökökkel és bölcsészekkel, sőt, még a BME karrier napokon a próba állásinterjún is.

Na és akkor mi is az? Egyszer egy tanárom ezt a definíciót adta: „A biomérnök mikroorganizmusokat és azok termékeit használja ipari alkalmazás céljából." (Ennek egyébként azért jártam utána, mert anyukám is teljesen kétségbe volt anno esve, hogy mit mondjon, ha kérdezik, mit tanul a lánya?!) Ide tartozik tehát minden, ami gyógyszeripar, élelmiszeripar, egészségügy, környezetvédelem, szennyvíztisztítás, bioüzemanyagok stb. Ezen belül (kívül) én környezettoxikológiával és talajremediációval foglalkozom.

Hát ez tökjó. És az tulajdonképpen micsoda? Kezdjük az egyszerűbbel: a remediáció meggyógyítást jelent, vagyis talajokat gyógyítunk, legyen az szennyezett vagy csak rossz minőségű talaj. A környezettoxikológia (vagy ökotoxikológia) a vegyi anyagok és a környezetbe került vegyi anyagok, vagyis a szennyezett környezet hatását vizsgálja teszt-szervezetekre, pl. baktériumokra, algákra, csíranövényekre, egysejtű állatokra, halakra stb., és ebből próbál következtetéseket levonni a vegyi anyagVibrio fischeri lombiban_cr.jpg hatásáról az ökoszisztéma egészére.

Álljon itt az egyik kedvenc tesztorganizmusom, a Aliivibrio fischeri, ami egy világító baktérium és még lesz szó róla a továbbiakban!

(Ajánlom ezt a bejegyzést minden kedves barátomnak, talán végre ők is kicsit jobban értik, hogy mit csinálok, és nem az lesz a reakció bármilyen kicsit is biológiai, kémiai, fizikai, anyagtudományi, atomfizikai, meteorológiai, csillagászati stb. téma esetén az elvárás, hogy „Viki, Te ezt biztosan tudod, mert olyan bio izét végeztél.")

2 komment

Címkék: környezettoxikológia világító baktérium

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr715131272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla_is_biomérnök 2013.03.18. 11:49:14

Így van, a biomérnöknek elég sok tudományágba bele kell "kontárkodnia", így az egyetemeknek se könnyű, kitalálni, hogy mit is tanítsanak az ifjú biomérnök jelölteknek.
Köszönjük Viki, hogy elkezdted, egy biomérnök társunk volt már állásinterjún azért, hogy a HR megtudja mi is az a biomérnök, most már ide kattinthat!

2013.12.09. 19:36:40

Ezért lenne szerintem szerencsésebb, a biológusmérnök elnevezés.
süti beállítások módosítása