HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Talaj fun facts

2014.03.31. 14:41 fvikusz

Mostanában két talajos témájú előadást is tartottam, így volt időm ismét újra elmélyülni a talajtanban és a talajok aktuális helyzetében. Jó dolog egy-egy témát évente egyszer elővenni, amikor a megfelelő tantárgy keretében leadja az ember, és feleleveníteni (vagy amíg nem rögzül a százéveugyanaztadomlemindenórán tudásanyag, addig szinte újratanulni) a legfontosabb dolgokat, kibogarászni a hülye elnevezéseket és utánajárni, hogy pl. a talajvédelem kapcsán mi történ az elmúlt egy évben a világban. Ennek kapcsán néhány érdekesség:

1. Vicces (és megjegyezhetetlen) szavak

A talajtanban van egy-két olyan elnevezés, ami normális ember számára megjegyezhetetlen, ugyanakkor viccesen is hangzanak. A teljesség igénye nélkül a kedvenceim:

No.1. Szolonyec és szolonycsák. (Az orosz sol – só és chak – sós terület szavakból, illetve az etz – erőteljes szóból.) Az elnevezések a szikes talajokhoz kapcsolódnak. A szikesedés során a vízben oldódó sók felhalmozódnak a talajban. A sók közül a legnagyobb szerepe a nátriumnak van. A szolonyec talajokban a vízben oldható nátrium sók felhalmozódás a jellemző, míg a szoloncsák talajokban a nátriumion az agyagkolloidok felületére rakódik.

No.2. Podzolosodás. (Az orosz pod – alatt és zola – hamuszerű szavakból.) Ez az agyagásványok szétesését jelenti a talajban. Miért nem lehet így hívni?

No.3. Csernozjom. A legmisztikusabb. (Az orosz csornüj – fekete és a zemlja – föld szavakból.) Egy olyan talaj főtípus, amiben a humuszanyagok felhalmozódása, a kedvező, morzsalékos szerkezet kialakulása, a kalciummal telített talajoldat kétirányú mozgása a jellemző. Fekete földnek, vagy humuszföldnek is nevezik, jó termőképességű mezőségi talaj.

Nem csoda ez a sok orosz elnevezés (amit egyébként a világon mindenütt használnak), hiszen a talajtan egyik ősatyja Dokucsajev orosz geológus volt.

2. Élőlények sokasága a talajban

how-to-draw-bugs-bunny_res.jpgHa a talajról beszélünk, a rajta élő növényeken kívül talán nem is olyan evidens, hogy mekkora élet zajlik benne. Az egyik órán megkértem, hogy két csapatban szedjék össze a hallgatók a talajban élő élőlényeket. A vicces fiúknál szerepelt a metróvezető és Tapsi Hapsi is. Emellett azért megjelentek az emlősök (természetesen a szurikáták – éljenek a rajzfilmek és a vakond), de legtöbben az ízeltlábúak voltak a listán: hangya, soklábú, termesz, ganajtúró, ugróvillások stb. Meglepő mindezek ellenére, hogy valójában a talajban legnagyobb tömegben a mikroorganizmusok fordulnak elő, ami százmillió-egymilliárd baktériumot is jelenthet grammonként. A mikroszkópikus gombák is ott vannak százezres nagyságrendben. A mikro- és mezofauna tagjai közül pedig a földigiliszták nyernek: ideális esetben akár 200 grammos négyzetméterenkénti tömeggel, és bár kisebb tömeggel, de a fonálférgek is százmilliós darabszámban jelennek meg egy négyzetméternyi talajfelületen.

3. Mennyi talaj romlik le, mennyit teszünk tönkre?

Bár az EU 2006-ban elfogadta a Talajvédelemről szóló tematikus stratégiát és a Talajvédelmi keretirányelv első olvasatát is 2007-ben, a tagországok azóta sem jutottak egyességre a talajvédelem kapcsán, így évek óta nincs egységes szabályozás (és talán nem is lesz?) a talajok védelmére az EU-ban. Ugyanakkor elrettentő adatok érkeznek a világból (EU 2012-es beszámoló), ami közül kettő kifejezetten szíven ütő:

  • Évente 24 milliárd tonnával csökken a termőtalajréteg mennyisége a világon.
  • Évente 0,8 milliárd tonna szén-dioxid szabadul fel csak a tőzeglápok lecsapolásából és a művelési ág megváltoztatásából.

Remélem hamarosan teszünk valamit a talajaink megőrzésért (is).

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás talaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr625887544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása