HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Laborok a világban

2013.10.27. 21:09 fvikusz

A kicsit túlzó cím valójában összesen három labort jelent, ahol életemben hosszabb-rövidebb időt eltöltöttem:

  • A saját laborunk Budapesten
  • A Newcastle-i Egyetem egyik analitikai laborja
  • A Duisburg-Esseni Egyetem korábban duisburgi, később esseni mikrobiológia laborja

Na azért legalább három olyan jelentős nemzet, mint az angol, a német és a magyar egy-egy laborját fel tudom mutatni.

laborban_crres2.jpg

labormunka2res.jpgAlapvetően a saját laborunkról mindig azt gondolom, hogy szörnyen dzsuvás. Nehéz ügy ez, mivel talajjal dolgozunk, ezért óhatatlan, hogy egy kis talaj kiszóródik itt, egy kis talaj kiszóródik ott. Illetve ha egyszerre 4 PhD és 10-12 szakdolgozó/diplomázó használja ugyanazt a kb. 30 négyzetmétert, akkor nem is csoda. Becsületünkre legyen mondva néha fogjuk és rendet rakunk.

Jöjjön akkor az első ellenpélda: Newcastle-ben 2005-ben éppen átköltözött a kutatócsoport az új épületbe, ahol open-office, geotermikus fűtés és egyéb nagyon friss dolgok voltak. Itt a laborban a cipőre és a hajra kék zsákot kellett húzni és a padlóról, asztalokról szinte enni lehetett volna. Akkor azt gondoltam: hm, ezek az angolok igazán rendesek. Aztán jött a meglepetés: a régi épület régi laborja még a mienknél is koszosabb! Mindenhol vegyszernyomok, sárga lepusztult csempe, ócska műszerek. A két teljes véglet.

Második tapasztalat: Németország. A csoport korábban Duisburgban székelt, aztán két éve átköltöztették őket Essenbe, ergó szintén vadiúj labor. Na, itt aztán megvan a német precizitás: minden szépen feliratozva (nem az üvegen alkoholos filccel, hanem szép színes felragasztós cetliken), az üvegedények, kupakok, pipetták, pipettahegyek tökéletes rendben. És ami a legtutibb: mindenkinek saját munkaasztala saját szekrénnyel ahol a essen labor.jpgmunkához szükséges dolgait, eszközeit, mintáit tarthatja, így aztán mindenki a saját kuplerájáért felelős (persze olyan nincsen). A biztonsági előírások szuperpontos betartása (persze, mi is betartjuk, természetesen...). Minden héten más felel az autoklávozásért: csak kikészíted délután a klávozandót és reggelre ott van a munkaasztalodon. Ehhez persze nem árt egy vadiúj programozható autokláv (sterilezésre alkalmas készülék) érintő képernyővel. (Megjegyzem, biztosan többet romlik el, mint a mi 100 éves autoklávunk, amin minden mechanikus, mert nálunk is az újabbakkal van a gond.) A pipettahegy tartókat pedig mindenki maga feltölti, ha egyszer kifogyasztotta!

Kedves munkatársak, hajrá!

Szólj hozzá!

Címkék: labormunka

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr835602100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása