HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Sajátélmény Collembolákkal

2016.03.01. 00:17 fvikusz

Ha a Collembolákról mesélek a hallgatóknak, mindig ez a fő példám: ha otthon valaki szokott szobanövényeket locsolni (na persze, eleve hülye ötlet egyetemistákról ilyet feltételezni, de mégis, hátha), akkor néha előfordul, hogy az öntözés hatására kis fehér állatkák bújnak ki a talajból és a víz felszínén kezdenek el rohangászni. Évek óta collembolak.jpghittem benne, hogy ez a jelenség létezik, ugyanakkor becsületemre legyen mondva én tényleg szoktam virágot locsolni (na jó, egy speciális szelekciós folyamat után csak a legalább 1,5-2 hétig vizet nélkülözni tudó növények maradtak fenn a lakásomban – viszont titkos tippem a víz megvonása a ciklámen virágzásra bírására), de évek óta nem találkoztam a Collembolákkal sehol. Csak gyermekkorom halvány emlékei rémlettek fel, hogy bizony, anyukámnál még voltak ilyen kis állatkák a talajban (valószínűleg ő rendesebben bánik a növényekkel, mint én). És aztán egyszer csak mi történt! Óvatlanul locsoltam az egyik növényt, kicsi túl sok vizet is kapott, és hopp! egyszer csak a víz felszínét ellepték a kis fehér Collembolák! Fantasztikus élmény volt, olyan, amire évekig vár az ember és egyszer csak a legváratlanabb, legfelkészületlenebb időpontban megtörténik. (A kép persze gyorsan elkészült, bizonyítékként mellékelve – bár nem sok minden látszik rajta, de esküszöm ott vannak rajta a Collembolák, a kis fehér foltocskák). A nap kérdése természetesen, hogy vajon A. a Collembolákat figyelmetlenül a laborból hazahurcoltam a ruhámon vagy a táskámban, ahol aztán a lakásban téblábolva pontosan ebben a növénycserépben érezték magukat a legjobban, itt megtelepedtek és létrehozták a kis Collembola közösségüket vagy B. a Collembolák mindig is ott voltak és ott vannak VELETEK is és FIGYELNEK!

Szólj hozzá!

Címkék: Collembola

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr228431032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása