HTML

Egy fiatal kutató hétköznapjai

Ez a blog egy fiatal kutató(nő) hétköznapjait mutatja be néhány érdekességgel megfűszerezve. Nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak.

Támogató

A blog a TÁMOP 4.2.4.A-1 kiemelt  projekt  keretében meghirdetett ösztöndíj-támogatásnak köszönhetően valósult meg, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Friss topikok

Ez miért nem nekem jutott eszembe?

2013.08.23. 12:55 fvikusz

A kutatócsoporton belül gyakran küldünk egymásnak érdekesnek tartott cikkeket a kutatási területünk kapcsán.20130814-biobulb-bioizzo4_crres.jpg Legutóbb egyik kolléganőm egy kis hírt küldött át, melyben világító baktériumból csinálnak villanykörtét (a hír itt). Ekkor szinte egyszerre kiáltottunk fel: „Ez miért nem nekünk jutott eszünkbe?”.

Kutatóként dolgozva sokszor érzi ezt az ember, ha egy izgalmas felfedezésről, vagy jó ötletről hall. A másik fele az, amikor az ember kitalál valamit, elképesztően örül és büszke magára, aztán utána olvas, és 99,9%, hogy már valaki valahol megcsinálta előtte. Ekkor persze tovább gondolkozik az ember, hogy hogyan is csinálták, meg lehet-e ismételni, vagy másképp, akár jobban megcsinálni.

De visszatérve a világító bacis villanykörtére: a kezdeti lelkesedés után rögtön jönnek a kétségek, hogy ezt nem is lehet megcsinálni, mert:

  • Meddig működik egy ilyen? Áhá, napokig, vagy akár hónapokig.
  • Na de hogyan tartják fenn a baktériumokat? Áhá, táptalajon.
  • De mi van, ha elfogy a táptalaj? Meg egyáltalán, hónapokig világít? Nekünk a világító baktériumaink intenzíven csak pár órát világítanak.
  • Ja igen, egy teljes baktériumközösséget, kis ökoszisztémát hoznak létre, ahol megvalósul az elemek körforgása, a hulladékból újra tápanyag lesz.
  • Hm, lehet, hogy meg lehet csinálni. De izgi.

És ekkortól az ember drukkol, hogy sikerüljön. 

Akinek kedve van, támogathatja is a kutatást, amit három hallgató! folytat a Wisconsini Egyetemről.

(a kép forrása: Wisconsin Institute for Discovery)

Szólj hozzá!

Címkék: világító baktérium

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr665472539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása